Strategier for håndtering af dagligdags aktiviteter med funktionsnedsættelse hos personer med senfølger efter polio
Formålet med dette scoping review er at kortlægge eksisterende kvalitativ viden om, hvordan personer med senfølger efter polio mestrer dagligdags aktiviteter.
Personer med senfølger efter polio oplever ofte tiltagende funktionsnedsættelser, der kræver tilpasning i hverdagen. Strategier til at håndtere disse udfordringer er påvirket af blandt andet symptomernes sværhedsgrad og tidligere erfaringer.
Dette scoping review har til formål at kortlægge eksisterende kvalitativ viden om, hvordan personer med senfølger efter polio mestrer dagligdags aktiviteter.
Baggrund
At ældes med senfølger efter polio indebærer fremkomsten af nye symptomer, som medfører både fysiske og psykiske udfordringer. Sådanne udfordringer kan nødvendiggøre nye strategier for at håndtere hverdagen, da der opstår en anden og ny funktionsnedsættelse.
Hvordan personer med senfølger efter polio håndterer deres nuværende situation, synes at være stærkt påvirket af flere faktorer, herunder symptomernes sværhedsgrad, det sociale liv og coping-strategier tilegnet sig under den akutte polio i barn- eller ungdommen.
Ved at få indblik i erfaringer, coping og strategier til at håndtering af hverdagen hos personer med senfølger efter polio, kan sundhedsprofessionelle være bedre rustet til at støtte og rådgive i processen med at tilpasse sig et liv med nyopståede funktionsnedsættelser.
Der findes i øjeblikket ikke noget overblik over eksisterende kvalitative studier til belysning af sådanne strategier.
Formål
Formålet med dette scoping review er systematisk at identificere og samle kvalitativ viden fra eksisterende studier, der udforsker coping og strategier til at håndtere dagligdags aktiviteter med funktionsnedsættelse hos personer med senfølger efter polio, for at danne et evidensgrundlag for fremtidig forskning og vejledning i klinisk praksis.
Indhold, design og metode
Litteraturstudiet består af systematiske litteratursøgninger i relevante litteraturdatabaser, som herefter er gennemgået og vurderet. Det er et såkaldt scoping review.
Projektet implementerer en narrativ syntese til at analysere data fra tre databaser, EMBASE (via Ovid), PsycInfo (via Ovid) og Medline (via Ovid).
Studier inkluderet i gennemgangen evaluerer kvalitative data som coping og strategier til at håndtere dagligdags aktiviteter med funktionsnedsættelse hos personer med senfølger efter polio.
Projektansvarlige
Bachelorprojektet ledes af den studerende er et tæt samarbejde mellem Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter, Syddansk Universitet.